Implantologie

Implantologia este considerata la ora actuala cea mai buna metoda de inlocuire a dintilor pierduti . Desi este considerat ca fiind un domeniu relativ nou al medicinei dentare, primele implante dentare au fost montate in anul 1967. Ele au suferit de-a lungul anilor multe modificari de forma si structura si au ajuns la ceea ce sunt implantele astazi in urma multor ani de cercetari, fiind rezultatul a peste 40 de ani de experienta clinica.

Ca o scurta istorie, implantele in forma in care sunt folosite astazi au ajuns ca urmare a cercetarilor facute de chirurgul ortoped suedez Per- Invar Branemark care, in 1982 in Toronto, a prezentat rezultatele a 15 ani de cercetare fundamentand principiile osteointegrarii. El a fost primul care a demonstrat ca osul fuzioneaza pe suprafata anumitor materiale.

Ce trebuie sa stiti ca pacient despre implante?
In cele ce urmeaza incercam sa raspundem la cateva intrebari pe care pacientii si le pun in mod frecvent.

Ce este un implant?
Implantele dentare sunt radacini artificiale ferm ancorate in oasele maxilare care sustin dintii artificiali.

Cand sunt recomandate implantele?
Implantele sunt recomandate atunci cand unul, mai multi sau chiar toti dintii lipsesc. Exista numeroase solutii de taratament cu implante menite sa tina cont de nevoile medicale si personale ale fiecarui pacient. Medicul dentist poate recomanda fiecarui pacient solutia optima pentru situatia lui.

Din ce material sunt confectionate implantele?
Implantele dentare sunt confectionate din titan pur, un material in legatura cu care s-a dovedit ca este acceptat de tesuturile vii ( biocompatibil ). Reactiile adverse la titan sunt extreme de rare.

De ce este recomandata aplicarea de implante?
Implantele dentare mentin functionalitatea oaselor maxilare dupa pierderea dintilor. Dupa pierderea unui dinte apare o reactie in lant care, in cazuri extreme, poate duce la pierderea tuturor dintilor. Practic osul care sustinea dintele incepe sa se resoarba . Implantele dentare reduc semnificativ acest risc. Deasemenea pot restaura integral fizionomia pacientilor, increderea in sine si abilitatea de a manca lucrurile care le plac.

Exista limitari legate de varsta pentru implantare?
In practica nu se recomanda montarea de implante la pacientii ale caror oase nu sunt inca deplin dezvoltate, dar starea de sanatate generala buna este factorul decisiv si nu varsta. La pacienti in varsta, sanatosi, sansele de success sunt la fel de mari ca la pacientii tineri.

Este tratamentul cu implante neplacut sau chiar dureros?
Nu. Implantele sunt in general montate sub anestezie locala. Interventia de implantare presupune discomfort minim pentru pacient.
Cat timp trebuie sa treaca dupa implantare pana la montarea noilor dinti?
In cazuri ideale, anumite implante pot fi restaurate protetic in timpul aceleiasi sedinte. Asta inseamna ca puteti pleca din cabinetul medicului dentist cu dinti temporari. In cele mai multe cazuri, insa, trebuie asteptata vindecarea osului pe implant.

Cat de mult rezista implantele in timp?
Implantele atent ingrijite si verificate de catre medic la intervale regulate pot rezista toata viata. Multi pacienti au implante de 15 ani sau chiar mai mult. Probabilitatea ca un implant sa fie complet functional dupa 10 ani este mai mare de 90%.